Akcija Poberi Me v Krajevni skupnosti Polica

0

Krajevna skupnost Polica pripravlja nov projekt. V sklopu javnega potniškega prometa bomo na relaciji Grosuplje – Polica spodbujali aktivno udeležbo udeležencev cestnega prometa ter uporabnikov k bolj racionalni rabi prevoznih sredstev.

Raziskave kažejo, da se veliko udeležencev cestnega prometa vsak dan na delo in z dela vozijo sami v avtomobilu. Zakaj ne bi če opazite, da nekdo potrebuje oz čaka na prevozi le tega tudi ponudili. S tem bi bolj racionalno izkoristili svoja prevozna sredstva in naredili ob tem še nekaj dobrega.

Avtoštop je: zastonjska vožnja z avtomobilom, katerega voznik ustavi na prosilčev znak.

Štopanje je del zgodovine. Za nekatere vrste štopanja bi lahko imeli že to, da so včasih ljudje, ki so hodili peš, bili veseli, če jih je pobral sosed z vozom ali kdo drug in jih peljal kos poti. Ponavadi so mu pomahali z roko v znak, naj ustavi. Do danes se je vse skupaj spremenilo.

Rezultat iskanja slik za avtoštop"

Zagotovo pa je že vsak od koga slišal, da je kdaj štopal, pa naj bo to daleč nazaj, v 60-letih ali pa prav zadnji petek, ko mu je ušel avtobus. Štopanje torej ljudje uporabljamo že zelo dolgo časa, a ga je sodobni način življenja precej omejil. S štopanjem ne potujemo samo iz kraja v kraj, ampak tudi po celem svetu z zelo majhnimi potnimi stroški.

Na tak način se izoblikuje ogromno prijateljstev. Čeprav je štopanje za nekatere ljudi del vsakdanjika, se nekateri ljudje ne ustavljajo štoparjev, saj imajo različne predsodke in v zadnjih letih ustavljajo veliko manj, kot so včasih. Za uspešno dosežen štop je zelo pomemben videz ljudi.

Kaj pomeni urejenost štoparja? Vsekakor je pomembno, kakšen izraz imaš na obrazu (žalosten, vesel, sumljiv), kako stojiš, ko štopaš, kakšno držo imaš in kako si oblečen. Prav tako že sam podatek, da se v temi svetlo osebo opazi na 38 metrov, temno pa na 28 metrov, lahko pove, da bodo svetlo oblečeni osebi vozniki prej ustavili, saj vozniki gledajo na to, da lahko varno ustavijo. Verjetno pa na to, ali bodo vozniki pobrali štoparja ali ne, vpliva tudi njegova izgled: frizura, oblačila – prej bodo ustavili tistim, ki imajo urejene lase, bodo stali pokonci in odločno ter bodo primerno oblečeni. (Rojnik, 2003).

Krajevna skupnost Polica,
Tajništvo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here