Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami – 25. November

0

Leta 1981 je OZN na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti današnji dan posvetil boju proti nasilju nad ženskami, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

Vse do 10. decembra, dneva človekovih pravic, bodo nevladne organizacije, društva in državne ustanove z različnimi dejavnostmi in dogodki opozarjale na perečo družbeno problematiko. Velika večina žrtev so ženske, kaže domača in tuja statistika. Kot je pokazala obsežna evropska anketa, je fizično in/ali spolno nasilje po 15. letu starosti doživelo 33 % ali 62 milijonov žensk v EU. Najhujše oblike partnerjevega nasilja ni prijavilo policiji ali drugi organizaciji 67 % žensk. Kar 55 % žensk je doživelo spolno nadlegovanje, 32 % teh je navedlo, da je bil storilec nadrejena oseba, sodelavec ali stranka.

Podatki še kažejo, da je 11 % žensk doživelo nespodobna povabila na družabnih omrežjih ali je prejelo e-poštna ali besedilna sporočila z izključno spolno vsebino, 20 % žrtev takega nadlegovanja so bile mlade ženske, stare od 18 do 29 let. In še, 18 % žensk je po 15. letu starosti doživelo zalezovanje, v otroštvu pa je doživelo fizično ali spolno nasilje odrasle osebe 33 % žensk. Če ste sami žrtev nasilja v družini, si poiščite pomoč še danes. Žrtev ni nikoli odgovorna za nasilje! Danes se začenja torej šestnajstdnevna kampanja, ki bo tradicionalno obarvana oranžno – v barvo upanja.

Vir: Onaplus, 2019.

Rezultat iskanja slik za policija"

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here