Novo gasilsko vozilo na Polici – PGD Polica

0

Petek, 11. 10. 2019, bo za poliške gasilce z velikimi črkami zapisan v arhivih. Tega dne smo v garažo svojega gasilskega doma na Polici pripeljali novo sodobno gasilsko vozilo GVC 16/25.

Potreba po sodobnejši in terenu bolj primerni gasilski cisterni je stara že preko 10 let. Leta 2009 se je našla začasna rešitev z dobavo rabljene gasilske cisterne, ki je letos avgusta dopolnila 32 let. Poliški gasilci smo vseskozi iskali primerno rešitev in optimalen tip gasilskega vozila za naše območje, vendar se je vedno ustavilo pri neizvedljivi finančni konstrukciji, saj so naše prošnje vedno naletele na gluha ušesa.

Projekt izdelave in dobave novega vozila je intenzivno potekal zadnji dve leti. Glede na Merila za organiziranje in opremljanje gasilskih enot je PGD Polica uvrščeno v gasilsko enoto druge kategorije. Glede opremljenosti za gasilsko enoto to pomeni, da mora enota zagotavljati 23 popolno opremljenih in usposobljenih operativnih gasilcev ter vozili GVM1 – moštveno vozilo in GVC 16/25 – gasilsko vozilo s cisterno. Po določitvi tipa vozila in pridobljenem pozitivnem mnenju Gasilske zveze Slovenije za izbrano podvozje in tip gasilskega vozila smo lani konec novembra podpisali pogodbo za dobavo gasilskega vozila s podjetjem GV Pušnik.

Pred izbiro končnega ponudnika smo opravili veliko ogledov podobnih že izdelanih vozil ter pridobili ponudbe petih proizvajalcev podvozij ter pet ponudb različnih izdelovalcev nadgradenj. Izbrani dobavitelj je bil izbran kot najbolj optimalen za naše zahteve. GVC 16/25 PGD Polica je opremljen v skladu s tipizacijo gasilskih vozil – veliko opreme smo prenesli iz obstoječega vozila, določen del predpisane opreme pa smo kupili. V vozilu je posadka 1+5, rezervoar s 3000 l vode, vgradna črpalka NH25, električni agregat 9 kVA, električni vitel ter pritrdišča za vgrajeno gasilsko opremo. Celotna investicija je stala dobrih 240.000,00 EUR. GZ Grosuplje je za pokrivanje investicije vzela 40.000,00 EUR kredita, preostali del je PGD Polica pokrila z lastnimi sredstvi, sredstvi donatorjev in sponzorjev ter s posojili, ki so jih dali člani PGD Polica.

Ob tej priložnosti bi se PGD Polica rado zahvalilo vsem donatorjem, sponzorjem, krajanom KS Polica ter članom PGD Polica za vse zbrane donacije ter dana posojila, da smo lahko 11. 10. 2019 pripeljali GVC 16/25 v domačo garažo. Ob tej priložnosti je KS Polica za vse krajane KS Polica, ki so se udeležili prihoda vozila, donirala golaž.

Gasilci PGD Polica želimo, da bi bilo novo vozilo v uporabi le za potrebe vaj, usposabljanja ter preventivne namene, ob morebitni nesreči pa zagotavljamo, da bomo z novim vozilom lahko posredovali bolj učinkovito in predvsem bolj varno. NA POMOČ!

Predsednik PGD Polica

dr. Sebastjan Kastelic

Fotografije: PGD Polica, 2019.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here