Vstopamo v 19. Evropski teden mobilnosti, ki je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa kot enega glavnih onesnaževalcev v Sloveniji.

Letošnji 19. ETM poteka med 16. in 22. septembrom v spremenjenih razmerah, ki jih narekuje trenutna epidemiološka situacija. Navkljub omejitvam se je ETM pridružilo kar 78 občin, ki bodo občane k hoji ali kolesarjenju spodbujale na domiselne načine. Večina občin bo organizirala Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali pa Pešbus. Danes le 25 odstotkov slovenskih šolarjev prihaja v šolo peš ali s kolesom, večina se jih pripelje z avtomobilom, medtem ko jih je še pred 15 leti kar 75 odstotkov v šolo pešačilo ali kolesarilo. Zato v okviru projekta Izobraževanje za trajnostno mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah z Belim zajčkom in Kokoško Rozi spodbujamo otroke in njihove starše, da pustijo avto doma.

Tudi to leto, polno izzivov, je pokazalo, da lahko skupaj zmanjšamo izpuste motoriziranega prometa s hojo, kolesarjenjem in uporabo javnega prevoza. Skupaj nam lahko uspe pri spodbujanju čistejše mobilnosti.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here