Teden Rdečega križa od 8. do 15. maja; aktivni tudi med epidemijo

0

Kje smo - Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ je največja humanitarna mreža na svetu za pomoč ljudem v stiski. Več kot 16 milijonov prostovoljcev deluje v 192 državah sveta. Kjer so velike stiske, naravne in druge nesreče, spopadi ali bolezni, tam so tudi v člani Rdečega križa! Začelo pa se je s pogumnim posameznikom Henrijem Dunantom leta 1859 po bitki pri Solferinu v Italiji. Na njegov rojstni dan, 8. maja vsako leto začnemo teden Rdečega križa. V tem času še posebej želimo pritegniti v svoje vrste nove prostovoljce, nove krvodajalce in nove donatorje.

Teden Rdečega križa je priložnost za razmislek, kaj pomenijo načela našega gibanja: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost, univerzalnost.

Njihov pomen je zelo preprost. V času krize smo tukaj, da pomagamo ljudem. Smo lokalni in globalni. To počnemo že več kot 150 let. Naša mreža neverjetnega osebja in prostovoljcev v negotovih časih pomeni, da smo edinstveno dosegljivi za ljudi.

Aktivni med epidemijo

Izbruh epidemije korona virusa je zaznamoval tudi naše lokalno delovanje. Prekinili smo s srečanji skupin za starejše, povezani pa smo preko telefonskih klicev. Tudi tečajev in izpitov iz prve pomoči nismo mogli opravljati. Povečalo pa se je število prošenj za pomoč v hrani. Preko dežurne številke civilne zaščite in tudi direktno na nas so se obračali posamezniki, še posebej pa  družine, saj so bili zdaj otroci doma in treba je bilo poskrbeti za vse dnevne obroke.

V marcu smo razdelili dobrih 9 ton osnovnih živil iz ukrepa EU, konec aprila pa še 3,2 tone živil v vrednosti 6.000 €. Hrana, ki jo je podaril podjetnik iz okolice Grosupljega, manjši delež pa tudi Mercator, je bila še posebej primerna za družine z manjšimi otroki. Ker je med našimi prostovoljci tudi veliko starejših, ki sodijo med bolj ogrožene od covid19, smo bili veseli mnogih mladih, ki so se javili za pomoč pri delitvi hrane.

Na predlog Ministrstva za zdravje RS in poziv poveljnika CZ RS so bili za izvajanje zdravstvenega nadzora na nadzornih točkah na meji z Italijo aktivirani tudi člani naših ekip prve pomoči. Sedem bolničarjev prostovoljcev je opravljalo meritve telesne temperature in preverjanje ostalih znakov okužbe na mejnih prehodih Krvavi Potok in Fernetiči.

Pričakovali smo, da bo več starejših, kronično bolnih ali izoliranih potrebovalo pomoč pri nakupih v trgovini, lekarni …, pa se je pokazalo, da so za mnoge poskrbeli sorodniki in sosedje. Za tiste, ki pa nimajo nikogar, smo z našimi prostovoljci v teh negotovih dneh opravili nakupe, plačila položnic, dostavili zdravila iz lekarne. Glede na potrebe bomo še naprej zagotavljali te oblike pomoči, saj je virus še med nami in si prizadevamo zaščititi bolj ogrožene.

Izredne razmere so pri mnogih povzročile tesnobo, strah in v mnogih klicih smo zaznali večjo potrebo po pogovoru, kot po konkretni materialni pomoči. Nekateri pa so potrebovali strokovno terapevtsko pomoč, kamor smo jih tudi prijazno usmerili.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki so si prizadevali doseči ljudi v stiski in omiliti njihovo trpljenje. Začutili smo veliko drobnih dejanj dobrote, ki vsem polepšajo življenje.

Sekretarka RKS – OZ Grosuplje                                 
Anica Smrekar   

Predsednik RKS – OZ Grosuplje 
Matjaž Marinček         

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here