Prvi maj kot praznik dela praznujemo že 130 let

0

Živel prvi maj! Živel praznik dela! - Radio Odeon

Prvi maj kot praznik dela že 130 let praznujemo v spomin na krvave proteste leta 1886 v Chicagu, ko so delavci protestirali za osemurni delovnik in ostale delavske pravice. Danes pa ta praznik mednarodnega delavskega gibanja vse bolj opozarja predvsem na kratenje teh težko pridobljenih pravic.

1. maj – za pravice in kruh, Fotografija: Robert Balen

Najbolj množično praznovanje na Slovenskem naj bi bilo 1. maja 1946 v Ljubljani. V povorki, ki je trajala kar štiri ure, je sodelovalo 30 tisoč ljudi, 70 tisoč pa jo je spremljalo. Mesto je bilo v zastavah, cvetju in zelenju, pročelja hiš so bila ovešena z napisi in slikami voditeljev, povsod so odmevali glasovi iz zvočnikov in radijskih aparatov, ki so jih Ljubljančani postavili na okna, je pisal Slovenski poročevalec.

image

Fotografija: Nik Rovan
Obsežna praznovanja 1. maja so se nadaljevala še nekaj časa, organizirane so bile celo vojaške parade, potem pa se je začel obseg prvomajskih proslav zmanjševati. Tudi v samostojni Sloveniji pa 1. maj kljub nekaterim drugačnim pobudam še vedno ostaja dvodnevni praznik. Še vedno ga tudi spremljajo (seveda v “normalnih” časih, letos pač ne) kresovanja in postavljanje mlajev na predvečer praznika ter budnice pihalne godbe na prvomajsko jutro.
Lep praznik vam želimo!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here