V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije

0

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Trubarja. Sredini osrednji proslavi danes sledita osrednje bogoslužje ob dnevu reformacije in prireditev v Rašici.

Osrednje bogoslužje ob dnevu reformacije, ki ga bo vodil škof Geza Filo, bo ob 10. uri v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani. Udeležili se ga bodo tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Marjan Šarec in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Prav tako ob 10. uri bo bogoslužje ob dnevu reformacije v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti.

Na Trubarjevi domačiji v Rašici bo zvečer slavnostna prireditev ob dnevu reformacije, na kateri bo slavnostni govornik predsednik republike Pahor. Zbranim bo spregovorila tudi zgodovinarka Barbara Žabota, prireditev pa bo obogatil koncert Janeza Dovča in Boštjana Gombača.

Rezultat iskanja slik za dan reformacije

Osrednja državna proslava je bila v sredo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Kot je v nagovoru izpostavil predsednik državnega zbora Dejan Židan, obeležujemo prelom časa in civilizacijski preskok v kulturnem in jezikovnem popotovanju slovenskega naroda. Reformacija je po Židanovih besedah kot gibanje pričevala času, ko je kompleks družbenih dilem močno polariziral takratno družbo. Nenadomestljivo je vplivala na versko, politično, družbeno in kulturno sliko Evrope.

V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992.

Vir: STA, 2019.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here