5. december – Mednarodni dan prostovoljstva

0

5. december – Mednarodni dan prostovoljstva

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo A/RES/40/212 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

5. december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 5. december je tako neskončno dolg dan.

Različne prostovoljske organizacije tudi v Sloveniji obeležujejo 5. december. Organizirajo okrogle mize, posvete, seminarje … in tako razširjajo in razvijajo idejo prostovoljstva, idejo solidarnosti in nagovarjajo posameznike, da se začnejo opravljati prostovoljsko delo.

Rezultat iskanja slik za dan prostovoljstva

HVALA VSEM PROSTOVOLJCEM IN PROSTOVOLJKAM ZA NJIHOVO DELO, POMOČ IN POGUM!

 

Besedilo: Prostovoljstvo.org, 2018.

Fotografija: AmCham Slovenia, 2018.