S 1. julijem se je začel mednarodni mesec brez plastike

0

S 1. julijem se je začel mednarodni mesec brez plastike. Izziv, da se za cel mesec izogibamo plastičnim izdelkom ter jih nadomeščamo s trajnostnimi, torej tistimi, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva.

Fotografija osebe Plasticbagfreeday.org.

V sklopu meseca julija se na pobudo fundacije The Plastic Free July (#plasticfreejuly) obeležuje mesec brez plastike, prav tako pa tudi mednarodni dan brez plastičnih vrečk.

Globalnemu gibanju se pridružuje tudi Mestna občina Ljubljana. Cilj je spodbuditi vse meščanke in meščane, da ta mesec ne kupujejo ali ponujajo izdelkov, ki so izključno iz plastike, jo vsebujejo ali so vanjo oviti. Trgovce in gostince v mestnem središču pa ponovno pozivajo, da se pridružijo kampanji proti plastičnim vrečkam.

UPORABLJAJTE LASTNE TORBE ALI KOŠARE

Tudi najemnikom na osrednji tržnici so v sklopu treh sobotnih akcij že razdelili brezplačne biorazgradljive vrečke, prav tako so jih na stojnici na Pogačarjevem trgu delili obiskovalcem tržnice. Informatorji so pojasnili tudi, zakaj so plastične vrečke tako obremenjujoče za okolje, jih spodbujali, da za svoje nakupe uporabljajo biološko razgradljive vrečke in te zahtevajo tudi od prodajalcev, oziroma da uporabljajo lastne torbe ali košare, s katerimi bodo še zmanjšali uporabo različnih vrst embalaže.

Vir: Radio Ekspres, 2018.