Merjenje krvnega sladkorja in tlaka ter obnovitev temeljnih postopkov oživljanja na Polici

0
Na nedeljo Dobrega Pastirja, ki letos sovpada tudi z godom sv. Pankracija je v Župnija Polica, potekala delavnica prikaza TPO ter meritve sladkorja in tlaka.
 
Po maši so člani ekipe PP Rdečega križa Grosuplje prikazali postopke TPO na lutki pri odraslem človeku ter dojenčku z uporabo AED. AED je na Polici 24/ur na dan dostopen na pročelju stavbe PGD Polica.                                                                                                                                                                                                                         
TPO izvajamo pri osebi, ki je nezavestna (neodzivna), ne diha oz. ne diha normalno in se ne premika. Če pri prizadetem opazimo občasne neučinkovite poskuse »lovljenja« sape, moramo posumiti, da je prišlo do srčnega zastoja in pričeti s TPO.

Znaki, kot so barva in temperatura kože ter širina zenic, nas lahko zavedeja in predstavljajo vzporedne znake srčnega zastoja. Temeljni postopki oživljanja vključujejo zgodnjo prepoznavo stanj, ki lahko hitro privedejo do nenadne smrti, klic na tel. 112, izvajanje zunanje masaže srca in umetnega dihanja, uporabo avtomatičnega defibrilatorja ter ukrepanje pri zapori dihalne poti s tujkom.
 
Poleg tega so prikazali še postopke v primeru zadušitve. Prostovoljke Rdečega križa Grosuplje pa so v prostorih Župnije Polica izvedle meritve sladkorja in tlaka. Obeh aktivnosti se je udeležilo veliko krajanov in drugih obiskovalcev.
 
Velika zahvala gre Rdečemu križu Grosuplje, Župniji Polica in vsem ostalim, ki so na kakršen koli način pomagali.
 
Krajevna skupnost Polica,
Tajništvo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here