Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje ob dnevu samostojnosti in enotnosti 2018

0

V sredo, 12. decembra 2018, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pričetek slavnostne seje sta naznanili himni Republike Slovenije in Evropske Unije, zbrane občinske svetnice in svetnike, sodelavke in sodelavce iz občinske uprave, direktorja občinske uprave mag. Dušana Hočevarja in vse ostale goste, je nato slavnostno nagovoril župan dr. Peter Verlič.

Letos mineva 100 let od konca 1. svetovne vojne, na kar nas je v svojem govoru spomnil tudi župan. Razmišljal je, da je bil tedaj, ko se je ta vojna začela, svet v nekakšnem prepričanju, da se ga da preurediti tudi na takšen način. Bile so centralne sile, bile so sile antante. Monarhije so se takrat borile za večji vpliv, gospodarski, ekonomski, ozemeljski, ob tem pa so na bojiščih umirali možje, ko so napredovali za centimetre. Gorje, strah, groza, spremenilo pa se ni nič. Zgodilo se je samo to, da je stara Avstro-Ogrska monarhija razpadla, Slovenci pa smo se takrat znašli v novi državi, kasneje preimenovani v Kraljevino Jugoslavijo.

To gorje, za katerega so mislili, da se ne more ponoviti, se je ponovilo kmalu. V še hujši obliki. Z 2. svetovno vojno. Spet so narodi, ljudje, v 2. svetovni vojni še veliko civilnega prebivalstva, trpeli in umirali. In Slovenci smo se znašli v drugi državi, tokrat tudi pod drugim režimom, ki ga danes javno že kar vsi označujemo kot komunistično diktaturo.

Čakali smo samostojnost. Želeli smo si jo. Bili smo narod, a nismo bili država. S tem, ko smo s plebiscitom vsi soglasno rekli, zdaj pa bomo Slovenci sami na svojem, smo si s tistim pogumom, ki mu danes ob tem prazniku pravimo enotnost, izborili svojo državo, svojo domovino.

Župan je tako dejal, da smo danes ponosni na svojo himno, Zdravljico, da smo ponosni na svojo zastavo, na svoj grb. In bodimo ponosni tudi na evropsko himno. Evropa se je po 2. svetovni vojni nekaj naučila. Postala je demokratična zveza. Evropska unija je zveza demokratičnih narodov. Ob tem je župan dejal, da ga zato razžalosti, ko včasih primerjajo in pravijo, da smo Slovenci zdaj tako kot včasih v Jugoslaviji. Institucije, ki so se v vseh teh letih v Evropski uniji razvile, smo najbrž res malo malo preveč zbirokratizirali.

A verjame, da se bo Evropa, ki je zgrajena na demokratičnih vrednotah, na demokratičnem vrednostnem sistemu, okrepila in našla pogumne voditelje. V naši soseščini jih tudi že imamo. Predsednik vlade Republike Avstrije ponosno pove, da je državljan Republike Avstrije in tudi Evropejec.

Kot je dejal župan, naši sedanji vladi žal tega poguma malo manjka. Da bi rekli, tu smo doma, poskrbeli bomo najprej zase. Potem pa seveda ponudili gostoljubje tudi drugim.

Od aktualnega predsednika vlade, kot nekdanjega župana, pa bi med drugim pričakoval, da bo od svojih koalicijskih partnerjev takoj zahteval dvig povprečnine občin na 630 evrov. A ni tako.

Župan je še dejal, da Občina Grosuplje želi biti ponosen sestavni del naše slovenske države. Želimo biti dober, odličen kamenček v mozaiku občin, ki sestavljajo našo državo. In želimo izvajati in delati samo dobre projekte. Zato pa potrebujemo tudi dobre ljudi na Gregorčičevi.

Ob koncu govora pa je vsem zbranim voščil z naslednjimi besedami: »Želim vam ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti. Lepe, vesele božične praznike, mirne, v okviru tistih, ki jih imate najrajši. Potem pa veselo, srečno, zadovoljno, zdravo in uspešno novo leto.«

Ženski pevski zbor Biser in učenci Glasbene šole Grosuplje, Gašper Viršek Ravbar, Vid Čakš, Tjaš Ilaš in Izabela Martina Dernulc na trobilih ter Mark Česnik na harmoniko, so prireditev obogatili še s pesmijo in glasbo. In dan samostojnosti in enotnosti smo obeležili vedro, ponosno, slavnostno.

Vir: Občina Grosuplje, 2018.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here