OBVESTILO – Možne so obilne padavine, močan veter, možnost poplav in vetroloma

0

Doseglo nas je jesensko deževje, ki se bo nadaljevalo do vključno torka. Deževje bodo predvsem v nedeljo in ponedeljek spremljale nevihte z lokalno močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi. Vse dni bo pihal okrepljen južni do jugozahodni veter, ki bo ob prehodu vremenske fronte v ponedeljek zvečer lahko dosegel viharne hitrosti in povzročil nastanek vetroloma. Agencija za okolje opozarja tudi pred naraščanjem rek in povišanim plimovanjem morja.

Prihodnji dnevi nam prinašajo pestro vremensko dogajanje.

Padavine bo vse dni spremljal okrepljen južni do jugozahodni veter, ki bo predvidoma najmočnejši v ponedeljek zvečer in v noči na torek. Takrat bo v višjih legah v sunkih lahko presegal hitrost 120, po nižinah zahodne Slovenije pa 90 kilometrov na uro. Zaradi razmočenih tal in še vedno olistanega drevja predvsem na Notranjskem in v višjih legah obstaja velika nevarnost vetroloma. Morje bo močno razburkano. Najvišji valovi bodo na odprtem morju presegali višino 5 metrov.

Opozorilo Agencije za okolje

Najburnejše dogajanje nas čaka v ponedeljek zvečer, ko nas bo prešla hladna fronta. Takrat pričakujemo najmočnejše nalive, nekaj več padavin bo padlo tudi v vzhodni Sloveniji. Južni do jugozahodni veter se bo še okrepil in bo tudi po nižinah zahodne Slovenije marsikje presegel viharne hitrosti. Zaradi mokrih tal in še vedno olistanega drevja obstaja velika nevarnost vetroloma.

Močni nalivi, ki jih v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pričakujemo predvsem od sobotnega večera do torkovega jutra, lahko povzročijo hitro naraščanje in lokalno razlivanje hudournikov in manjših potokov, močneje bodo narasle tudi večje reke v zahodni Sloveniji. Kot posledica obilnih padavin v Avstriji se bosta v nedeljo in ponedeljek močno povečala tudi pretoka Drave in Mure.

Zaradi območja nizkega zračnega tlaka, astronomskih dejavnikov in močnega juga bo v prihodnjih dneh močno povišano tudi plimovanje morja, ki lahko ob dopoldanski plimi okoli 12. ure poplavi nižje dele obale, še opozarja Agencija za okolje. Pojav bo zaradi močnejšega južnega vetra in vzvalovanosti izrazitejši v nedeljo.

Vir in fotografije: POP TV in ARSO, 2018.