Dan državnosti – 25.6.2018

0

Dan državnosti – 25. junij 2018

Dan državnosti

Je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. „Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!“ To so bile besede prvega slovenskega predsednika Milana Kučana ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije junija 1991. Kučan je med drugim govoril, kako z rojstvom dobi človek pravico do sanj, z delom pa pravico, da zbližuje življenje in sanje. Slovenci so z ustanovitvijo končno postali nacija.

Rezultat iskanja slik za dan državnosti 1991

Prva slovesnost na Trgu republike leta 1991 je bila inavguracija slovenske države, ko je nacionalna skupnost simbolizirala prehod v novo ustavno dobo. Tolikšne enotnosti ni bilo na osrednjem trgu pred slovenskim parlamentom oziroma nekdanjo Skupščino nikoli več.

Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.