Ali bi tudi letos prižgali svečo manj?

0

O svečah

Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni

Preprečevanje in zmanjševanje količin odpadkov je naša prednostna naloga, ki pa ni lahka, saj  zahteva spremembo našega razmišljanja in tudi navad. Običajno pri kupovanju izdelkov  sploh ne razmišljamo o tem, da bo nakup, ali del tega nakupa prej ali slej končal med odpadki.  Noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati.
Zato je naša naloga, da spodbujamo ljudi k razmišljanju, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in da količino odpadkov lahko zmanjšujemo sami. Seveda je to dolgotrajen proces spreminjanja naših navad.

Prižgite virtualno svečo

Odpadke je mogoče zmanjšati na zelo preproste načine: npr., če izbiramo izdelke za večkratno uporabo ali z dolgo življenjsko dobo, brez nepotrebne ali s povratno embalažo, nove modele kupujemo šele, ko so stari iztrošeni, premislimo o uporabni vrednosti izdelkov, ki jih že imamo doma, in podobno.

Z tokratno akcijo vas letos spodbujamo k razmisleku, ali bi prižgali svečo manj. Predniki vam ne bodo zamerili, potomci vam bodo za to hvaležni.

Statistika

Koliko odpadnih sveč smo zbrali v preteklem letu?

Po podatkih (ARSO) iz prejetih letnih poročil obeh nosilcev skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami za leto 2012, izhajajo sledeči podatki:

  • V letu 2012 je bilo danih na trg skupno 5.870.902 kg nagrobnih sveč, po podatkih, s katerimi razpolaga pa Carinski urad RS pa je bilo v letu 2012 danih na trg 5.855.056 kg nagrobnih sveč.
  • V letu 2012 je bilo v okviru obeh skupnih načrtov zbranih 2.409.150 kg odpadnih nagrobnih sveč. Vse te zbrane sveče so bile predobdelane po postopkih R12, R13 (to so postopki predobdelave, v katerih se izločijo odpadne elektronske nagrobne sveče, pa odpadki, ki niso odpadne nagrobne sveče in ostalo).
  • V letu 2012 je bilo oddanih predelovalcem skupno 1.774.289 kg odpadnih nagrobnih sveč (podjetju Plastkom d.o.o. Jesenice in Navodnik Kemijski inženiring d.o.o. in EKO- Plastkom d.o.o.), od tega je bilo recikliranih 670 kg, ostale pa so bile obdelane po postopku R12.

Povprečno vsaka tona odpadnega materiala porabljenih sveč predstavlja 1 kubični meter volumna. Če bi odložili ta odpadek na površino, ki jo predstavlja kvadrat s stranicami 5 x 5m, bi dobili 40m visok kup. Vsako leto.

45m visok stolp. 1 sveča = 1 tona

Vir: Svecamanj.si