Koristne informacije

Pomembne povezave

Upravna enota Grosuplje

Zdravstveni dom Grosuplje

Lekarna Grosuplje

Javno komunalno podjetje Grosuplje

Katalog informacij javnega značaja

PISO – Prostorski informacijski sistem občin

Državni portal Republike Slovenije

Osnovna šola Brinje Grosuplje

Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje

Vzgojno varstveni zavod Kekec Grosuplje

Mestna knjižnica Grosuplje

Center za socialno delo Grosuplje

Ljubljanski potniški promet

Slovenske železnice

Mobilna Ljubljana


Image result for gasilci logo

Prostovoljna gasilska društva

PGD Gatina

PGD Grosuplje

PGD Ponova vas

PGD Račna

PGD Šmarje – Sap

PGD Velika Loka

PGD Zagradec pri Grosupljem


Image result for društva

Ostala društva

Društvo prijateljev mladine Šmarje – Sap

Društvo upokojencev Grosuplje

Študentski klub GROŠ

Združenje skavtov Grosuplje

Društvo tabornikov Rod Louis Adamič


Image result for povezave

Ostale povezave

Glasbena šola Grosuplje

Gremo na pot..!

Krajevna skupnost Šmarje – Sap

Radio Zeleni val

Regija osrednja Slovenija

Stičišče NVO osrednje Slovenije


Državni simboli RS

Grb, zastava in himna Republike Slovenije označujejo pripadnost Republiki Sloveniji. Uporabo grba, zastave in himne ureja zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi. 1. maja 2004 je Republika Slovenija postala članica Evropske unije. Z zastavo in himno Evropske unije izkazuje Republika Slovenija svoje članstvo v EU. Uporabo zastave in himne Evropske unije v Republiki Sloveniji ureja Uredba o uporabi zastave in himne Evropske unije v Republiki Sloveniji.

Grb Slovenije ima obliko ščita. V sredini ščita je na modri podlagi lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. Grb se oblikuje po določenem geometrijskem in barvnem pravilu.

Podrobnejša pojasnila o grbu

Grb – barvna inačica

Grb – črno-bela inačica (primer 1)

Grb – črno-bela inačica (primer 2)

Grb Republike Slovenije

 

Tridimenzionalna podoba grba je razdeljena v gornji konkavni in spodnji konveksni del. Med njima je izveden mehek prehod, ki poteka diagonalno z leve in desne strani po zunanji stranici lika Triglava. Grafične linije grba tudi pri tridimenzionalni izvedbi določa “Geometrijsko pravilo za risanje grba”.

Barvno pravilo za oblikovanje grba Republike Slovenije: Povzeto iz zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi.
Zastava
Zastava

 

Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro.

Zastava v različnih formatih:

Geometrijsko in likovno pravilo za oblikovanje zastave Republike Slovenije. Širina zastave je 1/2 dolžine, dolžina zastave je 2x širina. Grb je v levem zgornjem delu zastave tako, da se središčna točka grba pokriva s točko 1/4 dolžine zastave in točko stika bele in modre barve. Grb sega z gornjo polovico grba, na kateri so zvezde, v belo polje, z drugo polovico pa v modro polje. Višina grba je 1/3 širine zastave. Geometrijsko in likovno pravilo za oblikovanje slovenske narodne zastave: Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave se vrste po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Širina zastave je 1/2 dolžine.

 Himna
Image result for himna rs