Vladni odloki in predpisi

Zaradi prisotnosti novega koronavirusa moramo pri opravljanju vsakodnevnih opravil in izvajanju aktivnosti še posebej paziti, da se ne okužimo ali nevede prenesemo okužbo na ljudi okrog sebe.

Pomembno je, da dosledno upoštevamo preventivne ukrepe (nosimo masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, upoštevamo varno medosebno razdaljo), v primeru slabega počutja oziroma bolezni pa ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo z osebnim zdravnikom.

Pri opravljanju dejavnosti se upošteva priporočila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 


Klicni center za informacije o novem koronavirusu

Klicni center nudi informacije o novem koronavirusu, o ukrepih za zajezitev širjenja okužb ter odpravljanje posledic epidemije.

Telefon: 080 14 04

Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro.

Izjemoma bomo na vaše klice odgovarjali tudi v nedeljo, 3. januarja 2021 med 8. in 14. uro.

Za klice iz tujine je na voljo številka +386 1 478 7550.


Potovanja v tujino

V nekaterih državah so se zaradi pandemije covid-19 spremenili vstopni pogoji za tuje državljane in ukrepi na mejah. Priporočamo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite vstopne pogoje (osebni dokumenti, vizum, karantena, druga potrdila) in splošno zdravstveno stanje v državi.

Za dodatno pomoč se obrnite na krajevno pristojno veleposlaništvo države, v katero potujete. Več informacij lahko najdete v preglednici informacij po državah.


Predpisi, sprejeti za zajezitev širjenja bolezni covid-19

Služba vlade za zakonodajo v Pravno-informacijskem sistemu (PISRS) objavlja seznam veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja bolezni covid-19. Razvrščeni so kronološko, seznam pa se obnavlja sproti, glede na objave novih predpisov v Uradnem listu.


Želite več informacij?

Za pojasnila pišite na elektronski naslov Nacionalnega inštituta za javno zdravje na korona@nijz.si.

Za pojasnila glede odrejanja karantene pokličite na telefonsko številko Ministrstva za zdravje 01 478 68 48 med 9.30 in 15.00 uro in karantena.mz@gov.si.

Za vprašanja glede postopkov prehajanja državne meje je na voljo klicni center Policije na telefonski številki 01 514 70 01 in na info.koronavirus@policija.si.

Za konzularne zadeve pokličite na telefonsko številko Ministrstva za zunanje zadeve 01 478 20 10 in na konzularne-zadeve.mzz@gov.si.

Za pojasnila glede ukrepov na področju gospodarstva in turizma lahko pišete na korona.mgrt@gov.si.

Pojasnila glede unovčevanja turističnih bonov zagotavlja Finančna uprava na telefonski številki 08 200 1005.

Za pojasnila s področja kmetijstva je posameznikom in podjetjem na voljo klicni center na telefonski številki 040 390 016, med 8. in 16. uro. Pisna vprašanja lahko naslovite na elektronski naslov: cz.mkgp@gov.si.

Za pojasnila s področja javnega potniškega prometa sta na voljo telefonska številka 01 478 7167 in elektronski naslov mzi.koronavirus@gov.si.


Infografike z napotki, priporočili in pojasnili, povezanimi s koronavirusom

Več informacij

Prikaži izvorno sliko