Ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik!

0

Čeprav je pomlad tako rekoč že pred vrati, je zimska oprema vozil še vedno priporočljiva. Policisti vam svetujemo, da ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik, ki so sicer obvezne (le) do 15. marca. Če pa jih že boste zamenjali z letnimi, imejte v prtljažniku vsaj verige ali verigam enakovredne pripomočke, ki jih boste lahko hitro namestili ob morebitnem nenadnem poslabšanju voznih razmer. Že za ta konec tedna so namreč za nekatere kraje zopet napovedane snežne padavine…

Tudi po 15. marcu je zimska oprema obvezna, kadar so na cesti zimske razmere!

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah predpisano zimsko opremo ne le med 15. novembrom in 15. marcem, ampak je zimska oprema obvezna tudi v zimskih razmerah! Zimske razmere pa se štejejo v primeru, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta zasnežena, poledenela ali so na njej ledene ploskve.

Takrat morajo vozniki ne samo imeti, ampak tudi uporabiti zimsko opremo! Sem spadajo bodisi zimske pnevmatike, nameščene na vseh kolesih, bodisi poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila nad 3.500 kg morajo imeti v opremi še lopato.

Vožnja brez ustrezne opreme je nevarna in kazniva

Če vozilo v zimskih razmerah nima predpisane opreme, je globa za prekršek 40 evrov. Če se tako vozilo ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti, poleg tega pa se kaznuje še z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami.

Vir: Slovenska policija /The Slovenian police, 2018.