Moj zrak, moja odgovornost: KURJENJE DOMA.

0

Slaba kakovost zraka škodi našemu zdravju, blaginji in okolju.

Kakovost zraka v Sloveniji se je v zadnjih desetletjih bistveno izboljšala, vendar je koncentracija onesnaževal v zunanjem zraku še vedno previsoka. Za zmanjšanje onesnaženosti zraka je potrebno sodelovanje vsakega izmed nas.

Na količino prašnih delcev in drugih škodljivih snovi pa lahko v času ogrevalne oz. kurilne sezone vplivamo tudi z rednim vzdrževanjem kurilnih naprav ter v primeru ogrevanja z lesom zagotovimo primerno suho gorivo in pravilno rabo peči.

V zloženki Kako pravilno kurimo z lesom si lahko preberemo nekaj splošnih informacij o pravilnem kurjenju z lesom, podrobnejše napotke za pravilno kurjenje z lesom pa najdemo v zloženki z naslovom Zgorevanje lesa v malih kurilnih napravah. V zloženki si lahko preberemo, katere so potrebne lastnosti lesa kot goriva, osnovne lastnosti zgorevanja drv, primerne lastnosti kurilnih naprav za kurjenje z drvmi, kako kuriti v posameznih izvedbah kurilnih naprav, itd.

Večina individualnih objektov v občini Grosuplje se sicer danes ogreva preko peči na kurilno olje. Vendar pa trenutno v občini poteka plinifikacija, ki bo zagotovila čistejši vir energije. Zemeljski plin je namreč fosilno gorivo z najmanjšim ogljičnim odtisom, saj kotel z visokim izkoristkom na zemeljski plin izpušča za 50 odstotkov manj emisij CO2 od kotla na kurilno olje.

Kot rečeno, pa je potrebno tudi redno vzdrževanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav. Dimnikarske storitve opravlja tudi Javno komunalno podjetje Grosuplje. Izpolnite lahko obrazec, jih pokličete na tel. št. 01 7888 956 ali pa jim pišete na elektronski naslov dimnikar@jkpg.si ter se dogovorite za pregled in izvedbo dimnikarskih storitev.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=VKdddo32VBY

Vir: Občina Grosuplje, 2018.